Każdy z nas zastanawia się, co jest prawdziwym atrybutem szefa kuchni. Odpowiedź jest z pozoru prosta i jednoznaczna. Nie skłamiemy, jeżeli napiszemy, iż podstawowym atrybutem szefa kuchni jest odpowiedni zestaw noży kuchennych. Potrafią one sprawić, iż przygotowana potrawa nabiera nowego, fantastycznego smaku. Żeby taki stan rzeczy utrzymać, każdy szanujący się szef kuchni posiada zestaw niezbędnych noży, o który dba bardziej niż o pozostałe elementy swojego kuchennego wyposażenia. Pamięta o tym, aby je regularnie ostrzyć oraz utrzymywać w odpowiedniej czystości. Jest to zdecydowanie jego podstawowe narzędzie pracy.
Narzędzia to nie wszystko – liczy się też wygląd.
Kolejnym atrybutem prawdziwego szefa kuchni jest bezapelacyjnie jego strój, a głównie podstawowy jego element, czyli czapka kucharska. Przeważnie używana jest tylko i wyłącznie ze względów higienicznych, ponieważ tylko nieliczni wiedzą, że jest to atrybut szefa kuchni. I właśnie po fakcie, czy kucharz nosi czapkę szefa kuchni (zwaną łodzią), bystry obserwator pozna prawdziwego szefa kuchni, którego kunszt jest niezaprzeczalny. Mówi się, że nie szata zdobi człowieka. Jednak jeżeli chodzi o elementy garderoby kucharza, to właśnie ten mały detal, daje pewność, że mamy do czynienia z mistrzem sztuk kulinarnych, który będzie w stanie sprostać każdym kulinarnym oczekiwaniom. Często można spotkać restauracje, gdzie kuchnia oddzielona jest od sali, w której zasiadają goście jedynie szybą. Służyć to ma możliwości obserwacji pracy kucharzy przez gości restauracji, którzy zyskują wtedy pewność, że ich potrawy przygotowywane są z pasją i zaangażowaniem.